علائم بلوغ دختر برای برخی زودتر و برای برخی از آنها دیرتر بروز مییابد. اما همگی آنها تجربیات مشابهی با یکدیگر خواهند داشت. این موضوع هم به خود آنها و هم به اطرافیان کمک میکند تا آگاهی کافی برای مواجهه با این شرایط را داشته باشند. آنها بلوغ را به همراه تغییرات جسمانی و روانی تجربه میکنند؛ رشد پستانها بارزترین تغییر جسمانی است که اغلب دختران از بابت آن خشنود میشوند (چرا که در حال شبیه شدن به مادرشان هستند). اما آکنه، قاعدگی، رویش موهای زائد، بزرگ شدن بینی و…. از جمله تغییرات ناخوشایند این دوران است. در ادامه در مورد زمان و روند بروز علائم بلوغ دختران صحبت کردهایم.
منبع : علائم بلوغ دختر
علائم بلوغ دختر از چه سنی ظهور پیدا می کند؟
آغاز علائم بلوغ در دختران معمولا در سن 9 الی 13 سالگی اتفاق میافتد. عوامل مختلفی وجود دارد که میتوانند بر این موضوع تاثیر بگذارند از جمله این عوامل میتوان به فاکتورهای ژنتیکی، وضعیت روحی روانی، میزان تجمع چربی، شاخص توده بدنی، نوع تغذیه و سلامت جسمانی اشاره کرد. در همین راستا بررسیها نشان میدهند دخترهایی که شاخص توده بدنی بالاتری دارند، دختران چاق و کسانی که اقوام درجه یکشان سابقه بلوغ زودرس داشتهاند اغلب زودتر از سایرین علائم بلوغ را تجربه میکنند. برای آشنایی با عوامل تاثیر گذار بر سن بلوغ نوجوان کلیک کنید.
علائم بلوغ در دختران چگونه پدیدار می شود؟
علائم بلوغ در دختر را به طور کلی میتوان به 3 دسته تقسیم کنند. علائمی که پیش از 12 سالگی اتفاق میافتند، آن هایی که در بازه زمانی بین 12 تا 15 سالگی رخ میدهند و در نهایت علائمی که پس از 15 سالگی بروز مییابند. توضیح جامعتر این مراحل به شرح زیر میباشد.
علائم بلوغ دختران قبل از 12 سالگی
از جمله اولین علائم بلوغ در دختران باید به رشد پستانها و گسترش ناحیه قوی دور آن اشاره کرد. جوانه زدن پستانها برای اکثر دختران کمی دردناک است و در مواردی ممکن است با سوزش و خارش همراه شود. در کنار این مسئله رشد موهای زائد در نواحی اندام تناسلی نیز از جمله دیگر علائمی است که دختران معمولا پیش از 12 سالگی آن را تجربه میکنند.
علائم بلوغ دختران در 12 تا 15 سالگی
این بازه زمانی دورانی است که اکثر دخترها از بروز جوش صورت یا بدن شکایت میکنند، نگران بروز تغییرات ظاهری خود هستند، رشد قد آنها سرعت زیادی میگیرد، موی زیر بغل آنها شروع به رشد کردن میکند و چربی بیشتری در ناحیه باسن و ران آنها ذخیره میگردد. همچنین مهمترین علامتی که در این دوره بروز میکند تجربه اولین دوره قاعدگی است که اغلب در سن 13 سالگی اتفاق میافتد.
در نظر داشته باشید که همه این تغییرات مشغولیت ذهنی زیادی را به نوجوان تحمیل میکنند و باعث بروز علائمی نظیر افسردگی یا پرخاشگری میشوند. در نتیجه بسیار اهمیت دارند که در مورد علائم بلوغ و گذرا بودن آنها اطلاعات کافی در اختیار فرزند خود قرار دهید و او را برای طی این مسیر آماده نمایید.
علائم بلوغ دختران پس از 15 سالگی
روند بلوغ دختران میتواند تا پس از 15 سالگی ادامه داشته باشد. در حقیقت فرایند بالغ شدن میتواند برای آنها تا 18 سالگی به طول بیانجامد. علائمی که در این زمان ظاهر میشوند بیانگر تداوم فرایند بلوغ هستند و موارد زیر را شامل می شوند:
- منظم شدن چرخه قاعدگی
- کامل شدن رشد رحم
- کامل شدن رشد پستان ها
- شباهت هر چه بیشتر ظاهر به یک بزرگسال
چالش های روانشناختی مرتبط با بلوغ دختران
بلوغ دختران علاوه بر جنبه جسمانی یک جنبه روانشناختی نیز دارد. دختران در سنین بلوغ خود تحریک پذیرتر شده و در نتیجه حساستر میشوند. به همین خاطر ممکن است متوجه شوید دخترتان کمی زودرنج شده یا بیشتر از قبل عصبانی میشود. علاوه بر اینها به عنوان والدین حتما متوجه این موضوع میشوید که فرزندتان میخواهد به نوعی اعلام استقلال کند و به عنوان یک بزرگسال خود را معرفی نماید. از همین رو دیگر علاقهای ندارد همانند یک کودک با او رفتار نمایید.
افزایش تمایل به گذراندن اوقات با گروه دوستان، کاهش حرف شنوی از والدین و تقلید از الگوهای مورد علاقه زندگی از جمله دیگر تغییرات رفتاری مرتبط با بلوغ است. بسیار اهمیت دارد که در این دوران اصول برخورد با یک نوجوان را بلد باشید و فرزند خود را به خوبی درک نمایید. اگر در تعامل با دخترتان در سنین بلوغ با مشکل مواجه شدهاید، مراجعه به یک روانشناس متخصص در حیطه کودک و نوجوان میتواند تا حد زیادی در این زمینه به شما یاری برساند. برای دریافت مشاوره نوجوان کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه نوجوانان می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02166419012 تماس بگیرید.
سوالات متداول
چه زمانی می توان گفت دختر دچار بلوغ زودرس شده است؟
طبق نظر متخصصین شروع علائم بلوغ قبل از 8 سالگی به عنوان بلوغ زودرس در نظر گرفته میشود. این شرایط میتواند فشارهای جسمی و روانی مضاعفی را به فرزندتان وارد کند. از همین رو لازم است با یک پزشک در این زمینه مشورت کرده و در صورت بروز آسیب های روانشناختی از یک روانشناس نیز کمک بگیرید.
چه دخترانی بیشتر در معرض بلوغ زودرس قرار دارند؟
عوامل مختلفی می تواند در بلوغ زودرس دختران تاثیرگذار باشد که از جمله آنها میتوان به چاقی، فاکتورهای ژنتیکی، نوع تغذیه، سلامت عمومی و شرایط روحی و روانی اشاره کرد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354 استان تهران :9092301539
:: برچسبها:
علائم بلوغ دختر ,
:: بازدید از این مطلب : 446
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0